Aday memur istifa ederse ne kadar bekler?
DMK’nın 97. maddesine göre, istifa dilekçesi ile kamu hizmetine geri dönmek için başvuran bir kamu görevlisi için en az 6 ay, istifa eden (emekli olan) bir kamu görevlisi için ise en az 1 yıl geçmesi gerekmektedir. Yani bu süreler dolmadan kamu hizmetine geri dönemez.
Memur istediği zaman istifa edebilir mi?
Kısaca denilebilir ki; memur istediği kadar istifa edebilir. Ancak, emekli olduğu aynı kademedeki görevine kuruma yazılı başvuruda bulunarak geri dönmek isterse, bu hakkını en fazla iki kez kullanabilir. Ancak aynı memur, KPSS ve benzeri atama yöntemleriyle görevine tekrar dönebilir.
Atanan biri istifa ederse ne olur?
Yapılan hüküm ve açıklamalardan da anlaşılacağı üzere; 657 sayılı Kanunun 97. maddesi, kamu hizmetinden ayrılan kişilerin belirlenen süreler içinde memur olarak atanmasını engellemektedir. Bu düzenleme, bekleme süresi boyunca memur olma hakkını askıya almaktadır.
Sözleşmeli personel 1 yıl dolmadan istifa edebilir mi?
Çalışan; kendi isteği ile bir ay önceden bildirimde bulunmak veya Ek-1’in dördüncü fıkrasının b) ve c) bentleri uyarınca sözleşmeyi tek taraflı olarak feshedebilir.
Memur 1 gün işe gelmezse ne olur?
Bir memurun 1 veya 2 gün işe gelmemesi halinde, brüt maaşının yüzde 12,5’inden yüzde 3,33’üne kadar emeklilik kesintisi cezası uygulanır.
Memurluktan istifa edince ceza kesilir mi?
Çoğunluk görüşüne göre, savunma hakkı gibi haklar tanınmış veya zamanaşımı süresi geçmemiş olması kaydıyla, istifa etmiş olsalar bile, personele disiplin soruşturması yapılabilir ve disiplin cezası verilebilir. Bu durumda, her türlü ihbarın 7201 sayılı İhbar Kanunu’na göre yapılması gerekir.
Devlet memuru seçimden kaç ay önce istifa eder?
Seçimlere katılmak üzere görevlerinden istifa eden görevliler, adaylık veya seçimi kaybetmeleri halinde görevlerine geri dönebilmeleri için, Yüksek Seçim Kurulunca seçim sonuçlarının ilanından itibaren bir ay içinde istifalarını istedikleri idareye başvurmak zorundadırlar.
Memur istifa ederse para öder mi?
Yukarıda belirtilen 164 üncü maddeye göre, memurların aylıkları, emeklilik ve ölüm halleri dışında geri ödenir. Yani, istifa, ücretsiz izin veya başka bir statüye geçiş hâlinde, peşin alınan aylıkların çalışılmayan kısmı geri verilir.
İstifa ederken haklı sebepler nelerdir?
İş Kanunu, haklı sebeplerle istifa edenlere kıdem tazminatı hakkı tanımış ve ayrıca ihbar süresini kaldırmıştır. Haklı istifa sebepleri; sağlık sebepleri, genel ahlaka aykırı davranış ve zorlayıcı sebepler olmak üzere üç başlık altında incelenmektedir.
Sözleşmeli memur istifa ederse tazminat öder mi?
Kanuna göre 4/B kapsamındaki sözleşmeli çalışanlar memur değildir. Çalışan statüsünde olmadıkları için İş Kanunu’nun iş güvencesi hükümlerinden yararlanamazlar. Bu nedenle 4/B sözleşmesinin feshi halinde ihbar ve kıdem tazminatına hak kazanamazlar.
Kadrolu memur istifa edip sözleşmeli atanabilir mi?
Memur, 657 sayılı Kanun hükümleri çerçevesinde memuriyet statüsünü sona erdirmediği sürece 4/B statüsünde sözleşmeli olarak çalıştırılamaz. Memur 4/B sözleşmeli kadro statüsünde olanlar için kurumlararası statüye geçiş mümkün değildir.
Memur KPSS ile tekrar atanabilir mi?
Bu durumda, devlet memurluğuna atanan memurlar, bekleme süresinin dolmasının ardından mevcut mezuniyet durumları için girdikleri KPSS sınavına girerek yerleştirme işlemi yapılarak başka kadrolara atanabilirler.
Memurluktan nasıl istifa edilir?
Buna göre, bir memur, bağlı bulunduğu kuruma yazılı bir talepte bulunarak kamu görevinden istifa talebinde bulunabilir. Bu yönteme olağan usulle çekilme denir ve memurun yazılı bir taleple çekilme talebinde bulunmasını gerektirir.
Memurun istifası kabul edilmezse ne olur?
İstifa talebi kabul edilmeyen memur, kanunda belirtilen şekilde görevine devam eder.
1 ay dolmadan istifa edilir mi?
Deneme süresi içinde, çalışan veya işveren, tazminat ödemeden veya süre belirtmeden iş ilişkisini (derhal) feshedebilir. Taraflar, meşru, geçerli veya geçersiz bir neden ileri sürmek zorunda değildir[1].
Adaylık için istifa eden memur ne zaman geri dönebilir?
298 sayılı Kanunun Ek 7 nci maddesi hükmüne göre; seçim nedeniyle görevinden ayrılan kamu görevlilerinin, göreve dönmek üzere kurumlarına başvurmaları için gereken süre, Yüksek Seçim Kurulunca seçim sonuçlarının ilanından itibaren bir ayı geçemez.
Aday memur istifa ederse tekrar memur olabilir mi?
Yukarıdaki madde hükmü, astsubaylık kadrosuna atanan kadrolardan adaylıklarını çekerek istifa edenler hakkında da uygulanır; memurluk görevi sırasında istifa edenler, gerekli şartları taşımaları halinde istifa ettikleri kurumlara yeniden atanabilirler.
Aday memur hangi durumlarda memurluktan atılır?
Madde hükmü gayet açıktır. Adaylık süresi içinde (aynı kanunun 54 üncü maddesinin 2 nci fıkrasına göre bu süre en az 1, en çok 2 yıl olabilir) başarısız olanlar ve adaylık süresi içinde kamu hizmetiyle bağdaşmayan davranışlarda bulunanlar, adaylıklarının kamu hizmetinden çıkarılmasına karar verilebilir.
Aday memur tekrar atanabilir mi?
Yukarıdaki hüküm çerçevesinde, memuriyette iken başarısız bir eğitim nedeniyle adaylıktan çıkanlar, ancak üç yıllık bekleme süresinin sonunda genel hükümlere göre yeniden memuriyete atanabilirler.
Kaynak: astrogun.com.tr