Reftiye vergisi ne demek?
Denizden karaya geçişte ödenen gümrük vergisine Amediye (modern karşılığı ithalat vergisi), karadan denize geçişte ödenen gümrük vergisine Reftiye (modern karşılığı ihracat vergisi) denir.
Reftiye nedir vergisi?
(ﺭﻓﺘﻴّﻪ) i. (Farsça reft > reftі, “yürümekle ilgili” kelimesinden) reftiyye [Türkçe’den türemiştir] Osmanlı İmparatorluğu’nda ülkeden çıkarılan mallardan alınan gümrük vergisi, çıkış vergisi: Taşıdıkları mallardan, eşyadan ve malzemelerden (… )
Reftiye Osmanlı’da nedir?
Reftiye, Osmanlı Devleti’nin dış ülkelere ödediği ihracat vergisinin karşılığıdır (Eldem, 1994: 176).
Osmanlıda amediye nedir?
a) Amediye. Osmanlı İmparatorluğu sınırları içindeki yerler arasında (kara ve deniz yoluyla) taşınan malların varış yerinde alınan bir vergidir. Bu yerler İstanbul, Selanik, Edirne, Kavala, Gelos, İzmir, Samsun ve Trabzon şehirleridir.
Osmanlı’da gümrük vergisi adı nedir?
Oktruva vergisi, Osmanlı İmparatorluğu’ndaki şehir ve kasabalara ticari amaçlarla getirilen her türlü maldan alınan bir vergidir. Osmanlı İmparatorluğu’nun kuruluş yıllarında, 19. yüzyılın sonlarında. Yüzyılın ikinci yarısından itibaren resmi adı Oktruva altında toplanmıştır.
Müruriye nedir vergisi?
İsim. [2} Osmanlı İmparatorluğu’nda, yurtdışından gelen ve orada kalmadan başka bir ülkeye gönderilen mallara gümrük vergisi uygulanıyordu.
Gerdek vergisi nedir?
EVLİLİK VERGİSİ: Osmanlı döneminde toplanan ilginç vergilerden biri de düğün vergisiydi. Bu vergi, nikahı kıyan hakim tarafından toplanıyordu. Vergilere gelince; zenginlerden bir altın, fakirlerden on iki altın ve bu ikisi arasında belirlenen miktar orta sınıftan alınıyordu.
Avariz vergisi nedir?
Avârız, Osmanlı İmparatorluğu döneminde ihtiyaç zamanlarında insanlara uygulanan mali, ayni ve mülk vergisiydi. Bu vergi hem Müslümanlardan hem de gayrimüslimlerden toplanıyordu. Ancak zamanla kalıcı bir vergi haline geldi. Günümüz Türkiye’sindeki deprem vergileri de tam olarak böyledir.
İlk gümüş parayı kim bastırdı?
Kazgan vd. (1999: 79)’a göre ilk paranın gümüş sikke7 olarak Bursa’da Orhan Bey döneminde 1326-27 (H. 727) yılında basıldığı genel kabul görmektedir.
Deştbani ne demek?
Deştbani, Osmanlı topraklarında ekili alanlara hayvanların zarar vermesini önlemekle görevli olan “toprak bekçisi”nin adıdır.
Osmanlıda vergiyi kim toplardı?
Cizye ve haraç dini vergiler olarak kabul edildiğinden, bunların toplanması ve harcanmasına özel dikkat gösterildi. Toplama genellikle devlet tarafından atanan görevliler tarafından gerçekleştirildi.[18] Bu görevliler genellikle cizye toplamaktan sorumlu olan vergi memurlarıydı ve cizyedar olarak adlandırıldılar.
İspence vergisi nedir?
İspenç, Osmanlı İmparatorluğu’nun tarımla uğraşan Hristiyan tebaasından aldığı vergidir. Bu verginin değeri 25 sikkedir ve her yetişkinden alınan kişisel bir vergidir. Osmanlı İmparatorluğu hakkındaki bu makale taslak aşamasındadır.
İhtisap vergisi nedir Osmanlı?
İhtisab veya ihtisap, Osmanlı İmparatorluğu’ndaki pazarlarda toplanan bir vergi türüydü. Muhtesib veya ihtisap ağaları, Kadı’nın yetkisi altındaki pazarların düzenlenmesinde ve vergilendirilmesinde önemli bir rol oynuyordu.
İmdadiye vergisi kimden alınır?
Bu vergiden, duruma ve ihtiyaca göre sefer yardımı belirlenir, dağıtım defterlerine kaydedilir ve toplanırdı. Bu vergi sadece zanaatkâr, tüccar ve çiftçi gibi kişilere uygulanmazdı, devlet adamları da mali güçlerine göre sorumlu tutulurdu.
Cizye vergisi nedir?
Osmanlı İmparatorluğu’nda cizye, belirli şartları karşılayan gayrimüslimlerden kişi başına alınan bir vergiydi [1]. Şartlar, belirli bir yaşa (14-75) ulaşmak [2], hasta, engelli veya işsiz olmamak ve zimmet olmaktı. Bu niteliklere sahip her zimmi cizye ödemek zorundaydı.
Avârız vergisi nedir?
Avârız, Osmanlı İmparatorluğu döneminde ihtiyaç zamanlarında insanlara uygulanan mali, ayni ve mülk vergisiydi. Bu vergi hem Müslümanlardan hem de gayrimüslimlerden toplanıyordu. Ancak zamanla kalıcı bir vergi haline geldi. Günümüz Türkiye’sindeki deprem vergileri de tam olarak böyledir.